Hoppa till sidans innehåll

Flarup fick Idrottsalliansens Förtjänstplakett

01 APR 2018 13:35
Bara de som gjort ett stort ledarinsats under lång tid får Tidaholms Idrottsallians Förtjänstplakett. I år fick HVT:s Lennart Flarup plaketten. – Det är roligt att det man pysslar med uppskattas, säger Lennart.
  • Skapad: 01 APR 2018 13:35

Varje år röstar Tidaholms Idrottsallians medlemsföreningar fram en ledare i alliansen som får Förtjänstplaketten. Föreningarna nominerar ledare till utmärkelsen, som är ett av de finaste en idrottsledare i Tidaholm kan få. För att ha en chans i omröstningen behöver personen ifråga ha varit idrottsledare under en lång tid.

Började i SAIK

Lennart Flarup började sin ledarbana i mitten av 1970-talet, i Skövde AIK:s handbollssektion.
– Att vi skulle vara ungdomsledare stod i kontraktet. Det var jag och en kompis som hjälptes åt med ett lag. Jag kommer ihåg att det första laget vi tränade var 1976, när Bernt Johansson vann OS-guldet i Montreal. Det är sånt man inte glömmer, Bernt vann när vi var på Partille Cup. På den tiden kommer jag ihåg att vi fokuserade väldigt mycket på att vinna, men det fick vi ju höra att "så går inte jobba". Och det går ju inte. Det var ju barn vi höll på och arbetade med. Även om vi vann matcher förtstår man ju nu hur viktigt det är att alla får vara med och spela. Där lärde vi oss något väldigt jätteviktigt, berättar Lennart.

I HVT har Lennart varit ungdomsledare under tre omgångar.
– I HVT hade jag mitt första lag tillsammans med Kenneth Tidebrink. Det var de som var födda 1976, med Alex Jovic och det gänget. Sedan höll jag på med tjejlagen i länge. Jag fick ju ärva två lag, men sedan blev vi bara färre och färre på träningarna. Till slut var vi bara sju eller åtta spelare kvar och då gick det inte att genomföra några träningar. De som var kvar och ville spela handboll gick till Hjo, Tibro eller Somby.

Av spelarna i dagens A-lag har Lennart, nästan, varit ledare för samtliga som har HVT som moderklubb.
– När jag informerar föräldrarna brukar jag säga att jag är inne på tredje generationen nu. Jag har spelat med morfar eller farfar, jag har tränat pappan och nu tränar jag deras barn… Men det är roligt att hålla på och jobba med de små och se dem lära sig grunderna. Sedan är det ingen skillnad att jobba med barn eller med ett seniorlag. Det är samma problem… Någon är hungrig för att den glömt äta. En annan har glömt skorna, skrattar Lennart.

Stabil ungdomssektion

Sedan Lennart blev ungdomsansvarig för snart tio år sedan har HVT byggt upp en förhållandevis stabil ungdomssektion.
– Vi kan inte köpa handbollsspelare utan behöver fostra våra egna. Om det blir någon i varje kull som kommer upp i A-laget är det bra. Men det är viktigt att vi har en ungdomsverksamhet som fungerar, säger Lennart och fortsätter:
– Sedan är det roligt att se spelarna utvecklas. I dag är det ju lättare att få tag i övningar än vad det var tidigare. Det finns ju hur mycket som helst på nätet. Förut såg jag alltid till att försöka se vad andra lag gjorde. Och jag vill alltid vara på plats tidigt inför en match för att se om det andra laget kanske hade någon bra uppvärmningsövning. Då kunde man ju även se hur målvakterna jobbade och så. Har man tittat ordentligt på uppvärmningen behöver man inte ta time out…

Varför blev det handboll för dig?
Jag höll på med mycket ishockey, men jag förfrös mig. Det var ju på den tiden vi spelade på uterinkar. Vi spelade på Tidavallen, men det var så kallt. Jag klarade inte av det. Då höll jag också på mycket med cykel. Men sedan blev det handbollen. Jag spelade i TG&IF och hade Ulf Olausson som ledare. Han var inte så mycket äldre än oss i laget, men han höll ordning på oss. Det var nog tur vi hade honom.

Siktade mot Allsvenskan

1966 bytte Lennart lag i Tidaholm och spelade för IFK Tidaholm innan han flyttade vidare till Skövde AIK där han spelade mellan 1971 och 1980. Under tiden i SAIK spelade Flarup i näst högsta serien.
– De gjorde ju en satsning där och ville ta sig tillbaka till Allsvenskan, som den högsta serien hette på den tiden. Vi vann trean och gick upp i tvåan. Vi hade många bra år där, men sedan dog det lite när pengarna försvann. Jag lärde mig ju mycket under den tiden och lite av det försöker jag ju föra vidare.

1980 var Lennart tillbaka i Tidaholmshandbollen i TG&IF. 1981 bildades HVT.
– Men det är ju inte bara i HVT som jag har haft ledaruppdrag. Jag var ju även med som ledare i IFK Tidaholm mellan 1976 och 1997 i olika befattningar. Det var ju intensivt när Eric var liten. Då hade jag två väskor i bilen som det bara var att byta mellan, en blå fotbollsväska och en grön handbollsväska.


Epost: Adressen Gömd

Sparbanken_edited-1 

Postadress:
IF HV Tidaholm - Handboll
Stallängsvägen 4
52234 Tidaholm

Kontakt:
Tel: 050212099
Fax: 0502-120 99
E-post: This is a mailto link

Se all info